Engeland Frankrijk Spanje
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
8 september 2023
Vanuit:

Falmouth, het uitsterste puntje van Engeland gedag gezegd en vroeg opgestaan om over te steken. Met een goede wind had ik 15 uur nodig voor de 115 mijl om in Ushant te komen. Een klein eiland voor Brest. In Brest stapte op 8 juli Marlies op om samen de oversteek naar Spanje te maken en daarna ria’s te gaan doen. Voor mij een debuut. De Golf van Biskaje wordt ook wel de klotskamer van Europa genoemd. Marlies zou er voor de oversteek voornamelijk zijn als backup. Zij is s’avonds lekker gaan slapen.

Omdat er 9 juli een goed weerframe was en dit voor de Golf van Biskaje zeer belangrijk is zijn we direct s’morgens vroeg om 5:00 uur vertrokken. 61 uur hadden we nodig om de 360 mijl over te steken naar A Coruna. Het ging zeer voorspoedig en ook Marlies heeft uitgebreid de dolfijnen kunnen spotten. Het laatste stuk viel de wind helaas weg en hebben we de motor bijgezet. Ik hield een ritme aan van 30 minuten. 10 minuten om alles te controleren, scheepvaart bekijken en positie te bepalen en dan 20 minuten slapen.

Omdat A Coruna zo’n zelfde mijlpaal is als Falmouth in Engeland, hebben we wel uit gebreid de stad bekeken. Het is een grote industriestad met een oude stadskern. Dus afvinken en snel door naar de “prachtige ria’s” iets verder op.

Marlies heeft een paar mooie wandelroute’s in dit gebied uitgestippeld en wil graag in Camarinas van boord. Hier vielen we met de neus in de boter vanwege een groot feest. van 15-17 juli wordt er heeeeeeeeeel veel herrie gemaakt omdat de beschermheilige Carmen van de vissers en de zeelieden wordt geëerd. In een dorpje wat volgens ons van 18 juli tot 14 juli in een winterslaap leeft komt het nu met heel veel kabaal tot leven.

Het kabaal kwam dus mooi uit dat s’avonds op onze dag van onze aankomst de 15e er donder en bliksem over het dorp raasde.

Terwijl de mussen in Nederland van het dak vallen zitten we hier nog echt met een trui aan en komt de temperatuur niet boven de 24-25 graden. Het mooie gedeelte van Spanje gaat nu wel beginnen. We verheugen ons op de verdere ria’s. Terwijl Marlies vandaag haar eerste wandeling heeft gelopen heb ik een “ontroest” dagje. Na 5 weken op zout water begint het staal hier en daar wat bruin te kleuren.

Een dagelijks verslag is te vinden www.polarsteps.com/JohanvandeGraaf

Foto's
  1. Wij zijn nu, na Viveiro, in coruña en wachten even tot harde wind voorbij is. Dan ook de Ria:s in. Misschien treffen we jou daar nog.

  2. Prachtig allemaal. Ziet er schitterend uit. Nog heel veel plezier samen en een behouden vaart.
    Groet, Hans ren Marijke

  3. Inderdaad, wel een flesje bubbels waard na 61 uur varen!

Geef een reactie