Inspiratie van de Rothe Grütze
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Op een zekere dag, vorig jaar leerde ik Marcel kennen. Een ervaren Belgische zeezeiler uit het Patagonisch gebied die even in Nederland was voor groot onderhoud aan zijn schip. Hij besloot zijn 2 Lewmar 55 lieren te vervangen en ik kon ze zeer gunstig overnemen. Ik moest wel snel handelen omdat hij kort daarna weer terug zou gaan naar zijn thuishaven in Spanje met zijn boot. Blij als een kind de 2 joekels meegenomen totdat ik er achter kwam dat ze maar net op de kuiprand paste. Wat te doen? weer verkopen of iets anders bedenken.

Kort daarna kreeg ik bericht van Robert die ook eigenaar is geworden van een Koopmans 43 Vanguard. Zijn schip heet(te) de Rothe Grütze en toen hij zijn site toestuurde kreeg ik de inspiratie om mijn lierprobleem op te lossen.

Op de kuiprand, ter plaatse van de lieren zit een verdikking (inzet foto). Dit was de oplossing. Dus aan de slag: 2 lagen 18 mm multiplex op elkaar gelijmd, vorm er op getekend en eerst gezaagd, geschaafd en vervolgens band schuren. De laatste oneffenheden geplamuurd.

Vervolgens bij de “Beeldhouwwinkel” in Voorburg “langzame” epoxy gehaald die niet te snel uithardt. De epoxy van Polyservice gaat bij grotere dikten snel scheuren het wordt ook erg warm.

Het uitharden duurt bij deze epoxy wel zo’n 36-48 uur dus wel even geduld hebben (valt niet mee 😉 ) en daarna heel voorzichtig het afgietsel eruit halen want ik wil er 2 maken. Dit lukte helaas niet. Het mallenvet tussen gips en epoxy heeft niet geholpen. Dus dan het gips maar kapot slaan. Daarna heb ik het proces nogmaals herhaald. Bij de tweede epoxy gieting heb ik dun vershoudfolie over het gips gelegd en dit werkte wel. Het afgietsel liet direct los.

Nu ben ik zover om de 2 epoxy halve manen tegen de kuiprand te lijmen om daarna de lieren op hun plaats te zetten.

De huidige lieren schuiven op naar voren en de kleintjes gaan naar de achterkajuit. Dus dit zijn veel gaatjes en veel tappen. Voor de grote jongens komen er wel verstevigingsplaten onder het dek. Ik weet anders niet of het helemaal goed gaat.

Met of zonder avondklok, ik kan me aardig bezighouden zo. En wat ben ik blij met zo’n geweldige winter tent. Robbert bedankt voor je ongemerkte inspiratie.

Straks bij mooi weer, het geheel netjes afwerken en is er weer een klus gereed.

  1. Ziet er goed Johan, goed bezig. Robert

  2. Wat ben je weer lekker creatief. Niet denken in problemen maar in oplossingen;)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: