Kaarten up to date
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Ondanks dat we niet weg gaan vanwege de corona crisis, moeten wel alle kaarten, waar ik fors in geïnvesteerd heb, up to date blijven.

Ik kan je vertellen dat dit een hele klus is en eigenlijk niet te doen met warm weer. Ik zal je meenemen hoe het werkt.

Op de site van Admiralty.co.uk kan je alle wijzigingen van de kaarten vinden. Deze worden op lijsten weergegeven en 2 keer per jaar gepubliceerd. Ik heb als voorbeeld kaart 1872 genomen. Deze kaart beschrijft het gebied van de Belgische kust vanaf Vlissingen tot Duinkerken.

Toen ik deze kaart kocht was hij bijgewerkt tot 2018 wijziging 113. Via de jaaroverzichten kan ik nagaan welke wijzigingen er geweest zijn. Deze zijn per weeknummer weergegeven. In de zoekfunctie kan ik de individuele wijzigingen opzoeken en bekijken wat er in de kaart gewijzigd moet worden.

Selectie van de jaaroverzichten

In gemiddeld 70 pagina’s staan alle kaartnummers met de specifieke verwijzingen naar de wijziging.

Zo’n specifieke wijziging kan worden ingevoerd om er achter te komen wat er op de kaart aangepast moet worden. Hier voer ik NM 1373 in uit 2019. NM staat voor Notices to Mariners.

Dit is de specifieke wijziging 1373 / 2019. Deze geeft aan dat er een aanpassing is van de meetpaal MOW. Het karakter van het licht wordt aangepast.

Wel handig als je er vaart en terug kan vinden wat het is.

De specifieke aanpassing wordt gewijzigd op de kaart

De specifieke aanpassing 1373 wordt vermeld in het rijtje links onder op de kaart. Zo kan je zien tot welke wijziging je kaart is bijgewerkt.

Dit ritueel herhaalt zich net zo vaak als dat er wijzigingen zijn. Ik hou daarnaast nog alle wijzigingen bij in een Excel overzicht zodat ik per week snel kan zien of ik aanpassingen moet doen. De hele lijst kan ik naast mijn kaarten zetten en met een zoekfunctie komen mijn aanpassingen eruit.

Nu heb ik wel gelijk een kaart genomen waar relatief heel veel wijzigingen op voorkomen. Het is een actief gebied met veel vrachtverkeer en getijdenstromingen. Soms is een aanpassing slechts een diepte correctie maar soms moeten hele stukken kaart vervangen worden.

  1. Maar zo blijf je wel bij!

Geef een reactie