Wat smeren we onderwater
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

De winter komt langzaam ten einde, het voorjaar lonkt. Nog wel een paar nachtvorstjes maar overdag prachtig weer. Alle bootbezitters zijn aan het poetsen en er worden weer liters verf en antifouling gesmeerd. De één gebruikt coppercruise de ander zelfslijpende. Nog lang niet iedereen is zich bewust wat er op haar of zijn boot gesmeerd wordt. Daarnaast veranderen wet en regelgeving en zijn verf specialisten druk op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven. En die zijn er.

Dit jaar heeft de Zeewind zijn laatste conventionele antifouling gekregen. Met belangstelling heb ik de ontwikkelingen van de verf fabriek Hempel gevolgd. Zij hebben in 2020 volop ingezet op de ontwikkeling van een biocide vrije antifouling. En nu 2 jaar later zijn de resultaten veelbelovend. Nu eind 2021 de meeste toelatingen op biocide houdende antifoulings verboden worden en de regels en handhaving strenger zal worden kunnen wij ook bij onze watersportvereniging bezoek verwachten.

Verffabriek Hempel ontwikkelde een alternatief die ze geen antifouling meer noemen maar een fouling release en is volledig biocide-vrij (gif vrij). De heer Kaak en Bloothoofd van Hempel vertellen over “Silic One”. De werking is anders dan conventionele foulings. Er is geen gif meer nodig om de micro organismen te weren maar door de Silic One wordt er een super gladde oppervlakte op basis van siliconen gecreëerd. Op deze gladde huid kunnen de organismen geen hechting vinden. Hempel heeft dit ontwikkeld om over bestaande systemen heen aan te brengen. Als de onderlaag goed is kan deze laag eenvoudig aangebracht worden. Hempel claimt dat deze laag minimaal 2 jaar blijft zitten.

Bij de volgende onderhoudsbeurt zal de Zeewind volledig overgaan naar dit systeem. Meer informatie op www.hempelyacht.nl

Geef een reactie