Weer een puzzelstukje
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

De Zeewind is volgens het schildje, wat in de kuip gemonteerd zit, gebouwd in Hoogezand bij Escher en in 1988 van de werf gegaan. Delfzijl, waar de Zeewind nu ligt is zo’n half uurtje met de auto van Hoogezand-Sappemeer. Dan kan het zomaar gebeuren en dat gebeurde ook dat iemand het schip herkent en het leuk vindt om een praatje te komen maken.

De beste man ligt ook met zijn boot in de jachthaven en vroeg mij: “komt deze boot bij Dirk Klein vandaan?” Met enige aarzeling kon ik niet anders antwoorden dan wat ik wist dat hij bij Escher uit Hoogezand vandaan komt. “Precies”zegt de man, “dat is Dirk Klein”. Je begrijpt mijn aandacht is getrokken en wil het hele verhaal weten. De beste man kende de werf en wist te vertellen dat er 4 schepen van dit type Vanguard zoals de Zeewind gebouwd zijn. Eén ligt er in Delfzijl en moet ik nog gaan opzoeken, de Zeewind, misschien de Rode Gütze van Robert? en dan nog één. Even dacht ik hem gevonden te hebben in het blad zeilen van september. Hier kwam ik de Bagheera tegen die wel sprekend lijkt. (zie hier onder) Echter het verhaal erbij verteld dat deze later gebouwd is door Erik de Jong. Misschien wel op tekeningen van Koopmans. Verder zijn er nog een paar kleinere varianten en 2 grotere gebouwd.

De beste man vertelde verder dat de 2 grotere schepen van 15 en 16 meter gemaakt zijn met een dubbele boeg en geschikt gemaakt zijn voor de smokkel. Ik hoop niet dat de Zeewind als zodanig herkend wordt want dan kan het op reis nog leuk worden.

Door de systematische bouw kreeg Dirk Klein dollartekens in de ogen en wilde op kort termijn veel geld verdienen. Dit kostte hem de kop en ging in 1987 failliet. De Zeewind zal toen in de steigers gestaan hebben en is door Escher, een tankbouwer wellicht afgebouwd en te water gelaten.

Escher was een bedrijf van Joep van den Nieuwenhuysen en dit sluit weer aan bij het verhaal onder de kop “SCHIP” van deze site. In de spinnaker staat namelijk Begemann, ook een bedrijf van Joep dus is het aannemelijk dat de heer van den Nieuwenhuizen de Zeewind maar zelf gehouden heeft.

Via Internet: “De Zeeschouw ‘Zwarte Schouw’ (foto’s hierboven) is in 1978 gebouwd op Jachtwerf D. Klein in Hoogezand-Sappemeer. In 1987 ging deze werf failliet en werd overgenomen door Escher Jachtbouw, één van de bedrijven van Joep van den Nieuwenhuizen. Na 2 jaar was dit bedrijf ook failliet. De ‘Swarte Skou’ is onder de naam ‘Vrouwe Elisabeth’ te water gegaan. Opdrachtgever was J.C. Thijsing uit Hoogezand. Roel Krooshoef heeft tussen 2010 en 2013 de kajuit laten verwijderen, zodat ze nu als Vissermanschouw vaart.

  1. Hi, I think I own Zeewinds sister ship. Can I email you or email me.

  2. Weer een prachtig verhaal. De Rote Grutze is gebouwd in 1980 op de Jachtwerf D. Klein in Hoogezand. Naam van het schip was toen “Transmar”.

Geef een reactie