Stroom aan boord
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Stroom aan boord zal altijd wel een eindeloze discussie blijven. Het lijkt wel of iedereen hier een mening over heeft en iedereen weet vooral wat je niet moet doen en wat absoluut wel. Tijdens de vertrekkersdag van het blad Zeilen was dit ook een thema waar maar niet over uitgepraat werd. Zonnepanelen > hoe groot, hoe veel, welk type, etc etc. Een windmolen dan?, “maakt herrie”, “het waait of te hard of te zacht”. Een dieselgenerator dan? “te zwaar”, “waar laat je dat ding”? Extra accu’s dan? “Waar is dat allemaal voor dan”? “Al die elektronica”, “heb je dat nu echt nodig”? Koopmans Sr vertelde ons dat hij bij een oversteek alles uit zette. Hij wilde niet bereikbaar zijn en hij zette s’nachts alleen de skimmer aan om schepen te detecteren (op hun radar signaal). Wat moet ik nu? Ik ben gegaan voor gemak. Ik heb zonnepanelen voor het dagelijks gebruik. De windgenerator hou ik benedendeks en installeer ik pas als ik lang stil lig en het echt zin heeft om de windgenerator te gebruiken. Én na lang wikken en wegen toch besloten een dieselgenerator aan te schaffen. Via Marktplaats vond ik een gereviseerde Robin. Je weet wel van een oud vrouwtje, altijd binnen gestaan en vooral weinig gebruikt. Maar ik moet zeggen het is echt een Zwitsers naaimachientje. Tikken en lopen én wat belangrijk is hij levert een constante spanning ook bij het inschakelen van een zware stroombelasting. Hier laten generatoren het nogal eens afweten.

Jou Inhoud Komt Hier

Boven de Yanmar (de motor die voor de aandrijving zorgt) is nog heel veel ruimte waar de Robin dieselgenerator eenvoudig boven geplaatst kan worden.

Via de grootschoot en de giek kon ik hem van het steiger optakelen en hem eenvoudig op zijn plaats laten zakken. Het goed meten werd beloond, Netjes op rubbers en een degelijke verankering. Nu enkel nog de uitlaat aansluiten en de ventilator monteren die voor de nodige koeling moet zorgen.

Het even proefdraaien leverde geen storende trillingen op. Met 35°C was het wel weer een warm klusje.

Het is een Robin dieselgenerator RGD 2510. De maximale output is 2,5 kW. Met z’n ca 50 kilo een mooi lichtgewicht generator om net alles te kunnen doen zoals dekwassen, accu’s laden, klusjes waar elektriciteit nodig is zoals solderen, naaien, boren of slijpen.

Én misschien kan ik er met deze temperaturen ca 35° C wel een airco op laten draaien 😉

Geef een reactie