Kombuis gerenoveerd
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Weer een schitterend weekend achter de rug en een dagje extra van de Koning kwam heel goed uit voor het projectje kombuis.

Een lang gekoesterde wens was om iets aan het kombuis te doen. De kranen waren al vernieuwd maar door vroegere lekkage was het hele aanrechtblad langzaam aan dé lamineren en ook het Formica (kunststof laag) was ook niet echt fraai meer. Deze klus viel in het hoofdstuk “nice to have” niet echt nodig, zeker nog geen prioriteit maar wel leuk om te doen.

Eerst maar eens een mal gemaakt en gaan kijken hoe we het kunnen gaan aanpakken.

De spoelbakjes konden nog heel goed gebruikt worden dus gaan weer terug in het nieuwe blad. Ik heb gekeken naar “HPL”, een hele harde kunststofplaat, het is een soort trespa dat in heel veel kleuren en patronen te verkrijgen is. Uiteindelijk is mijn keuze toch op roestvaststaal gevallen. Een dunne plaat staal 1.0 mm op watervastverlijmd multiplex. De stalen plaat is door middel van een lasersnijder uit een moederplaat gesneden op basis van een tekening. Na het uitsnijden zijn de achterwanden haaks om gezet.

Kleine opmerking bij de tekening is dat de beide zettingen naar boven gezet hebben zodat water niet meer achter de betimmering kan lopen. De aansluiting in de hoek is TIG dicht gelast.

Eerst de multiplex onderplaat uitgezaagd en gepast of ik deze zonder probleem in de kajuit kan krijgen en of deze op z’n plaats past. Dit ging perfect en gaf al een beeld hoe het gaat worden.

De stalen plaat en het multiplex heb ik gelijmd met bisontex. Beide zijden ingesmeerd, laten drogen en precies op de juiste positie gelijmd want verschuiven kan niet meer. Aan de lange zijde had ik de stalen plaat en het hout met tape verbonden zodat ik deze eenvoudig kon dicht klappen.

Nadat ik het overtollige aanrechtblad uit de boot gezaagd had kon de nieuwe creatie aangebracht worden.

Daarna de spoelbakken er weer in en de kranen gemonteerd. Rondom wordt de aansluiting met het houtwerk afgekit.

Best fraai geworden. Op naar de volgende klus.

  1. Goed gedaan jochie.

Geef een reactie