Radiocontact SSB deel 2
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Schreef ik vorige week nog dat ik veel geleerd had tijdens de SSB training van Erik. Valt dit nu in het niets met de ontwikkelingen van deze week. Altijd leuk op zo’n trainingsdag. Samen met de meester lukt altijd alles tot dat je thuis bent en dan met de handen in het haar zit omdat het één met het andere toch niet helemaal werkt.

Eerst de antenne helemaal vernieuwd. De coax vervangen door een aparte roestvaststalen draad met afstandhouders. (zie foto). Daarna de AT 130 antenne tuner*) met lytze (flexibele strips, zie foto) goed verbonden en geaard.

Een Sailmail account had ik al en het communicatie programma “Airmail” gedownload en alles geïnstalleerd. So far so good. En dan? Niet werken natuurlijk, het was weer geen “Eigen Huis en Tuin klusje”. ten einde raad mijn hulp gevraagd op de speciale SSB-vertrekkers app. Marcel reageerde en hielp me er door heen. Via het support van “Sailmail” kreeg ik nog door dat ik versie 3.5.054 moest installeren. Na wat geklooi kon ik een land en frequentie selecteren waarna er gepoogd werd om verbinding te leggen. Met alle piep en gekraak geluidjes voelde ik me een echte zendamateur. Echt leuk dit.

Nu het programma thuis verder onder de knie krijgen om bijvoorbeeld op de juiste wijze GRIB (weer) berichten binnen te halen. Omdat een “Sailmail”account serieus geld kost per jaar is het handig om een zendlicentie te halen. Ik kan dan gebruik maken van Winlink dat gratis is.

Nu alles werkt kan ik het geheel netjes inbouwen en alle draadjes wegwerken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: