SSB radio contact
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Zaterdag 9 april gaf Erik, schipper van de sy Gabber wederom een SSB workshop. Met zo’n 24 enthousiaste vertrekkers hoorden we wat we wel en vooral niet moeten doen met een zendinstallatie. Voor de Zeewind heb ik heel veel geleerd wat betekent dat ik nog een aantal zaken moet veranderen voor een goed werkende zend en ontvang radio te hebben. Naast de ongekende mogelijkheden gaat het er bij ons voornamelijk om, om mailtjes te kunnen sturen, Grib files (weerberichten) binnen kunnen halen en onderling met andere schepen kunnen praten. Én als noodbaken kan het ook zijn nut bewijzen.

Wat heb ik geleerd; Eigenlijk zijn er 2 systemen; Via zendlicentie kan je gebruik maken van WINLINK en als Marifoon gebruiker (certificaat) maak je gebruik van SAILMAIL. Het was ontzettend handig om een laptop mee te hebben én al een SAILMAIL account te hebben. Mijn ervaring is altijd als de meester het voor doet dan werkt het altijd totdat je thuis bent en er achter komt dat er nog een vinkje gezet moet worden. Ontzettend leerzaam om zo met elkaar uit te pluizen hoe het systeem werkt.

Met name de antenne en de aarding naar het water zal ik moeten veranderen. Dus toch maar bij SVB een geïsoleerde dekdoorvoer besteld. Met een RVS kabel en goede aarding moet ik de tuner opnieuw aansluiten. Mooie klus voor de Pasen.

De laptop via het Pactor III modem aan de ICOM M700 lukt wel dit is redelijk plug en play.

Wat voor mij, en nog een paar een eye-opener was is dat het Pactor modem de verbinding legt. Je hoeft dus niet op je zender nog een frequentie te kiezen.

Met SAILMAIL mag je 10 minuten per dag zenden en ontvangen. Hou daarom mailtjes en berichtjes klein. Geen attachments / foto’s etc. Deze zijn midden op zee niet belangrijk. Én als je Grib files binnen haalt zorg dat je niet te veel informatie binnen haalt. In de tool kan je zien hoe groot het bestand is wat je opvraagt.

Erik, bedankt, ik heb er veel van opgestoken. Nu veel oefenen nog vóór we weg gaan. Tip van Erik: Ga niet pas aan de slag als je op de Kaap Verden ligt 😉 .

Veel van zijn informatie is te vinden op www.sy-Gabber.nl

  1. Goed bezig Johan!

Geef een reactie