Keuze’s
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Keuze’s Keuze’s Keuze’s, onlangs zag ik een uitzending van RTV Oost over de 6 wereldreizen die Henk de Velde gemaakt heeft. Soms voor mij te extreem maar wel duidelijk uit een visie. Henk is zeker voor velen zeer apart maar hij volgde zijn hart. Het is daarom niet toevallig dat ik vanuit een hele andere hoek de suggestie kreeg om de Alchemist van Paulo Coelho te lezen. “Luister naar je hart”.

Toen ik in 2014 steeds meer het gevoel en de wens kreeg om een reis te maken heeft het me niet meer losgelaten. De grote vraag die me nu al een tijdje bezighoudt is “hoe dan?” Nu Covid de wereld in zijn greep heeft en het weggaan steeds op bezwaren stuit en er altijd weer argumenten zijn om het niet te gaan doen komt er aan de andere kant steeds vaker het verlangen om los te gooien. De Zeewind staat nu op de kant en met de wetenschap dat er in de boeg onder de ankerbak nog een dunne plek in de huid zat stond ik ook voor een keuze.

Wat ga ik doen? Na het wegbikken van de roest heb ik de wanddikte meter erop gezet. 1,5 – 1,8 mm op de dunste plek, slik. Nog genoeg om dicht te zijn, een bierblikje heeft slechts een wanddikte van 0,11 mm en staat nog onder druk ook. Maar toch besloten aan beide zijden van de boeg deze stukken eruit te slijpen en nieuwe platen van 6 mm te laten inlassen. Ik vond Leon bereid dit voor me te doen. Een kunstenaar, zeer precies en secuur, echt een vakman.

Ik verving een kogelafsluiter en draaide de draad van de pijpnippel compleet af. Zo zie je maar weer dat het schip drijft op een enkele slangenklem en het probleem in een kleine hoek kan zitten. Daar waar de huid 5-6 mm is, is een pijpnippel slechts 2-3 mm. Dit gecombineerd met een RVS afsluiter wordt het staal opgevreten door het het RVS. Ook hier hebben we nieuwe nippels in gelast. De volgende keer vervang ik alle huiddoorvoeren voor brons. Voorlopig is alles weer nagekeken en in orde. Nu wachten op beter weer zodat de Zeewind geschilderd kan worden.

Geef een reactie