Ebersprächer, hete lucht verwarming
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Naast een Heatpol verwarming heb ik afgelopen weekend de laatste hand gelegd aan de inbouw van een Ebersprächer een hete lucht verwarming. De “Heatpol” is een stralingskachel die de boot gedurende een lange tijd op een behaaglijke temperatuur kan houden. De diesel loopt vanuit een hoger gelegen tank via een vlotter in de kachel. De rookgassen gaan via een normale schoorsteen naar buiten. De Ebersprächer is een elektronisch gestuurde kachel waarbij de diesel door middel van een een opvoerpomp in de verbrandingskamer gespoten wordt. Een ventilator blaast de warme lucht direct in de vertrekken. Hierdoor kan de boot in zeer korte tijd opgewarmd worden.

De installatie is een stuk complexer omdat een grote slang door het hele schip aangebracht moet worden. Goed gereedschap en diverse gat-zagen zijn een vereiste.

Voor de reis is deze als verwarming niet zo zeer nodig maar als circulatie en luchtververser wel een aanwinst. Met name voor de eerste en laatste weekenden in het jaar zullen we van de Ebersprächer veel plezier van beleven.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: