Nieuwe kajuitvloer
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Nu het lassen van de platen in de huid klaar is kan de boel geverfd worden. Maar omdat de temperatuur nog te laag is ben ik begonnen om eerst de kajuitvloer voor te breiden.

Al sinds 2009 heb ik een rol vloerbedekking in huis van de beste droogloop kwaliteit. Bedoeld voor de vorige boot maar nooit pas gemaakt. Nu de kajuitvloer er helemaal uitgegaan is vanwege het stralen en lassen kwam de vraag wat ga ik terug ga plaatsen.

Kunststof? Laminaat? of weer zo’n klassieke vloer wat er uitziet als een dek, waarbij er van die donkere of lichtere naden ingelegd zijn? Nee, ik wilde toch mijn vloerbedekking gaan gebruiken. Omdat er luikjes in de vloer onder het tapijt komen te zitten moeten de matten in delen makkelijk te verwijderen zijn. Ook voor het schoonmaken is dit handiger.

Ik heb daarom gekozen voor liggende plinten. De matten liggen dan niet tot tegen de kajuitbanken. De dikte van het plint is gelijk aan de ingedrukte tapijt dikte als je erop staat. Zo kwam ik op 5,5 mm (standaard plaat). Zo voel je geen dikte verschil als je net op de rand staat. Pff waar je allemaal niet op moet letten.

Eerst mallen gemaakt, toen watervastverlijmde platen gezaagd en luiken afgetekend. Vloerdelen op de spanten afgetekend en doorgeboord om alles te kunnen borgen. Alle vloerdelen en luikjes rondom geschuurd en geverfd.

Voor het tapijt weer mallen gemaakt om de matten goed op maat te kunnen afsnijden.

Best en klus maar het resultaat mag er zijn.

Eerst buiten begonnen met zagen.

toen binnen de onderlatten (zodat de luiken niet door de gaten vallen) gelijmd en geschroefd.

In de boot geplaatst en de liggende plinten gemonteerd.

Geef een reactie