Nieuwe verstaging
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Zo’n 1,5 jaar loop ik met de vraag of ik nu wel of niet de verstaging van de mast moet vervangen. Diverse zeil forums spreken elkaar behoorlijk tegen.

De verzekeringsagent, de rigger (maker en verkoper van verstaging) en diverse deskundigen zeggen:”na 28 jaar?  zeker zo snel mogelijk vervangen !!” De verzekering dekt een verstaging slechts 15 jaar.

Andere ervaren zeilers zeggen:”Voor deze mast? Nee niet doen de verstaging is zwaar uitgevoerd en over bemeten dus kan nog wel 30 jaar mee. Er worden immers met de Zeewind geen wedstrijden gezeild en bij zwaar weer wordt er al snel zeil geminderd.

Maar nu de mast van de boot getakeld is en we er goed bij kunnen heb ik vorige week besloten definitief de stagen te vernieuwen. Een klusje van zo’n slordige 3000 Eur. Slik.

Afgelopen vrijdag 16 december heb ik de stagen bij Neutmast in Middelharnis gebracht om ze nieuw na te laten maken.

S’avonds op de bank thuis komt de blog binnen van de “Bojangles”, een zeiljacht van het type Hanse 430 van Rob en Baudine  (www.sailbojangles.nl). Met hen hebben we kennis gemaakt op de vertrekkersdag op 2 april dit jaar. Zij zijn 2e pinksterdag vertrokken op weg naar de Carieb. Waarom dit verhaal? om dat de titel van hun laatste blog was: “ontmast”.

Hier schrok ik wel van en begon gelijk te lezen. Nadat ze een aantal dagen flinke wind hadden gehad ging 300 mijl voor Paramaribo in Suriname de mast overboord. Met nauwelijks wind en zonder enige aanleiding.

Dus nu is er helemaal geen twijfel meer. Ik heb de juiste keuze gemaakt om nu de verstaging te vervangen. Ik wens Rob en Baudine heel veel sterkte en hoop dat ze hun droom verder kunnen vervolgen.

Geef een reactie