Nog even een weekje weg
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Na al het klussen en voor het serieuze werk weer gaat beginnen nog even een weekje weg. Na de zomerse dagen van 21 september werd het koud, kwam er heel veel wind en heeeeeel veel regen. Regelmatig vroeg ik mijzelf af wat ik er toch zo leuk aan vind.

 

Net voor Breskens viel de duisternis in en besloot ik achter de zandbank bij de zeehondjes voor anker te gaan. Dit bleek een geweldige ankerplek te zijn. In de luwte van de zeeschepen zag ik nog wat laatste zonnestralen weg zakken. Een zon die ik nauwelijks meer zou gaan zien de komende week.

 

 

Via de Belgische kust op weg naar Oostende kwam er steeds meer wind en besloten door te varen naar Duinkerken. Binnenvaren bleek niet zomaar te mogen. Meld jezelf dus altijd aan bij Duinkerken VTS. Eerst moesten er namelijk 2 kustvaarders naar binnen. Wachten en zorgen dat de stroom je niet voorbij de haven zet.

 

 

Voor de andere dag een goed plan gemaakt en de voorbereidingen getroffen om over te steken. Alleen varen is meer vooruit denken. De Windpilot helpt goed mee en geeft je echt meer ruimte om te bewegen. Ik heb de Windpilot Pacific Plus II en ik ben er zeer tevreden over.

 

De oversteek was wild maar goed te doen. Met een zuiden wind surfde ik naar Ramsgate.

 

 

 

De Grib files voorspelde niet veel goeds en uitstellen van de oversteek terug zou qua windsterkte en wind richting niet gunstig uitpakken. Toch maar klaarmaken dus.

 

 

Nog even Oostende aangedaan om bij Den Artiest een heerlijke filet steak te bestellen met een goede Malbec.

 

Een dagje blijven liggen in Oostende en bij Jack Sparrow op de koffie geweest. Ook gelijk wat klusjes gedaan. De nieuwe ankerbak blijkt goed te werken maar ik ben wel verbaasd hoeveel water er via de ankerketting toch naar binnen komt. Gelijk de pomp maar aangesloten. Eenmaal met de elektra bezig ook gelijk de SSB (HF radio) aangesloten. Ik moet nog wel verder uitvinden hoe het nieuwe speeltje werkt.

 

 

Oostende met een vaag zonnetje gedag gezegd en we windpilot weer aan het werk gezet. Als het meezit zou ik s’avonds in Stellendam liggen voordat de voorspelde storm zou losbarsten. Maar het liep anders. Voor Zeebrugge brak het pendelroer van de windpilot. Het roer loslaten was er helaas niet bij met het voor de wind varen op een onstuimige zee. Dan toch maar weer via Breskens de Westerschelde op. Met een ongelukkige gijp is ook het grootzeil op een naad gescheurd. Dus na een weekje zee hoef ik mij voorlopig niet te vervelen.

 

Vertrek uit Oostende

 

 

 

 

 

 1. Hoi Johan en Marlies, wat een pech met het windroer! Ik heb op Brandaan een breekbuis tussen het stand en het windroer zitten, die moet breken voordat er iets met het windroer gebeurt. Wellicht is het een idee om ook zo’n breekbuis te monteren. Windroer borgen met een lijn en extra breekbuizen mee, dan voorkom je het verspelen van een roer onderweg. Een reserve roer is veel kostbaarder. Een idee? Alles ziet er overigens echt puik uit bij jullie! Ook een SSB-zendinstallatie aan boord zie ik, proctor modem eraan?
  Groet, Eric (Brandaan)

  • Hoi Eric, sorry voor de heeeeeeeeele late reactie. Er kwam even een verbouwing tussendoor. Maar we zijn er weer. Vwb het windroer dit is door dwarskrachten dwars afgebroken. De kont van het schip werd door een grote golf weg geslingerd hierdoor kwam het aluminium windroer haaks op de vaarrichting te staan en dan met 11kts door het water werd het roertje blijkbaar te veel. Inmiddels is er een nieuwe gemaakt uit een strip aluminium. Zodra deze aan boord is maak ik wel een foto. Een breekbus zit er namelijk wel in. Daarnaast zou ik niet weten wat ik met het afgebroken stuk zou moeten omdat het gietaluminium in het extrusieprofiel is afgebroken. Dan zou je het moeten lassen wellicht.
   Aan de SSB zit idd een pactor 3 modem. Het werkt want het is gedemonstreerd maar moet er nog wel in duiken hoe het precies werkt.
   Groetjes, nog tochten naar Engeland dit jaar?

Geef een reactie