Pilots en (digitale) Zeekaarten
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Wat is het heerlijk als je iemand kent die kapitein op de grote vaart is. Jan Kees ken ik via de kerk in Zwijndrecht en via het water hebben we een klik. En… niet onbelangrijk we lusten allebei Whisky. Reden genoeg dus om eens af te spreken en me te laten onderwijzen in de meteo en navigatie op de wereld zeeën. Jan Kees is veel (wereldwijd) onderweg. Hij doet hoofdzakelijk “deliveries”, het halen en wegbrengen van diverse typen schepen. De planning daarvan is meestal heel kort. Zo kan het zomaar gebeuren dat hij een telefoontje krijgt dat hij morgen naar Korea moet om daar een boot op te halen. maar gisteren hadden we een afspraak op het gors.

Naast vaste papieren zeekaarten zijn er ook digitale kaarten. Als je alles up to date wilt houden ben je vermogens kwijt om alles aan te schaffen. Daarom wordt er veel geruild. Er zijn maar weinig zeezeilers die hun kaarten allemaal gekocht hebben. De digitale kaarten kunnen worden uitgelezen met een computer programma dat heet “open CPN” laatste versie is 4.0.0″ Als je aan je computer nog een “GPS-Muis” hangt zie je je eigen positie in de kaart terug in de vorm van een bootje.

Met dit programma kan je je routes plannen en uitlezen en door in- en uit te zoomen komen er meer details in beeld.

Daarnaast hebben we veel Pilots besproken. In een pilot staan de wetenswaardigheden in een bepaald gebied. Super handig en een must als je op reis gaat. En dan nog de meteo, depressies en ander zaken die kunnen optreden.

Deze interessante les heb ik ingekleed met een goede Whisky, een heerlijke Paella en een goed glas rode wijn. Kortom een top avond. Jan Kees bedankt!!

Wereld overzicht met daarin je afgelegde of geplande route, rechts een stukje detail bij het verder inzoomen.

Geef een reactie