Poelietrekker en Maststeps
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Afgelopen weekend was het weer niet aangenaam om aan de boot te werken. Regen en storm wisselde elkaar regelmatig af. Tijd dus om binnen een zwaardere poelietrekker en maststeps te maken.

De poelietrekker is een stuk gereedschap om de scheepschroef van de as te trekken. Dit moet omdat het watergesmeerde lager (die de schroefas op zijn plaats houdt) aardig versleten is. Om deze te kunnen monteren moet de schroef van de as. Hiertoe heb ik 2 flenzen genomen. De overschuifflens (met centraal gat) heb ik eenzijdig uitgeslepen zodat deze over de schroefas geschoven kan worden. Ook zijn er  2 gaten bij geboord. De schroef is 3-blads, dit betekent dat de draadeinden tussen de bladen van de schroef gevoerd moeten worden. Hierdoor moesten de gaten op 120° verdeeld worden.

In de komende dagen (als het een beetje droog is) moet het gaan gebeuren. Samen met warm stoken moet het gaan lukken. (wordt vervolgd)

In dit zelfde weekend heb ik 29 maststeps gemaakt. Door gebruik te maken van een hydraulische buizen buigbank heb ik de profielen gezet. Het duurde even maar het resultaat mag er zijn. Voor de maststeps heb ik zeewaterbestendig aluminium AW 5083 gekocht bij Garfield aluminium in Rotterdam (Schiedam). De strips zijn 40x400x4 mm. Na een proef en goed meten en nadenken in welke volgorde ik moest buigen ging het achter elkaar door.

Ook dit project wordt vervolgd bij de montage op de mast.

Geef een reactie