Sextant
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
28 mei 2020
Vanuit:

Naar aanleiding van het gesprek op de Hiswa met Dick Huges zijn we enthousiast geworden over het alternatieve navigeren. Ik ben op zoek gegaan naar een sextant. Eerst via Catawiki een veilingsite. Maar toen helemaal bleek dat de prijs steeg naar boven de 350 Euro dacht ik dit moet goedkoper kunnen.

Ik vond een Ebbco sextant (kunststof) via marktplaats in Pijnacker. Deze mensen verkochten heel veel spullen omdat ze gaan emigreren naar Zweden. Voor 40 euro werd ik de trotse eigenaar van deze werk sextant.

Het principe is eenvoudig. De zon en horizon of poolster (bij nacht) en horizon op één lijn krijgen en de hoek aflezen. Hierbij de tijd noteren en met wat logisch nadenken kan je uitvinden waar je zit. Ja ja, zoals gezegd het principe is eenvoudig, maar om op een schommelend schip überhaupt de zon en horizon gelijk te krijgen is nog wel een opgave.

Misschien toch maar eens een cursus volgen bij Dick. Voorlopig hebben we genoeg tijd om te oefenen mits we niet zo ongeduldig worden en deze Ebbco een zeemansgraf geven.

Een sleeplog heb ik ook inmiddels gevonden. Die goede vader van me heeft nog een origineel sleeplog in super staat. Leuk hoor die nieuwe speeltjes.

Geef een reactie