Sprayhood deel 17 en start andere klussen
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

Afgelopen weekend hebben we de tent weer op de Zeewind gezet. Inmiddels een vertrouwd beeld.  Jan Moers (van Moers Zeilmakerij in Zoetermeer) heeft het middendeel door midden gehaald zodat het wat beter te tillen is. Voordat de tent dicht ging hebben we de sprayhood aan boord gehesen. Dank aan wat vrijwilligers die even wilde helpen. Het is niet het gewicht maar wat lastig te handelen.

Even spannend hoe het eindresultaat zal staan.

Vriend en vijand gaven de complimenten en dat maakt je natuurlijk trots. Eerst nog wat zaken zoals latten van de stoffen kap verwijderd en de lieren moesten gedemonteerd worden. Deze gaan iets naar achteren en toen kon de kap op z’n plaatst. Als of hij ervoor gemaakt was. Precies pas.

Tip: Let op!  als je zelf een kap gaat maken zorg dan dat de flanken niet gaan wijken. Bij mij is dat iets gebeurd aan de achterkant. Met een spanband krijg ik de uiteinden wel weer bij elkaar maar dit had beter bij het aanbrengen van de epoxy kunnen gebeuren. Het is niet veel maar had voorkomen kunnen worden.

Nu de laatste keren plamuren en schuren. Van een verf expert (werkt aan mega jachten) kreeg ik de tip om schuurlinnen te gebruiken op een lange lat geniet. Dit voorkomt dat je met je schuurschijf de golven in het oppervlak volgt. Dan een primer aanbrengen en met strijklicht opnieuw schuren. Teken met een merkstift de oneffenheden aan. Ik denk dat ik iets eerder stop dan dat ze doen op een zo’n megajacht. 😉

Gangboord:

Ook heb ik een begin gemaakt aan het gangboord. Deze wordt met 3 latten smaller gemaakt waarna er 1 lat weer terug komt. Hier en daar klinkt het hol en zit er roest onder. Ik krijg dan een bredere goot die eenvoudiger te onderhouden is. Alle puttingen en dek doorvoeren wil ik buiten het dek houden. Bouten door het hout is altijd een inleiding voor roest. Na een uurtje hakken lijkt dit nog wel even een projectje te gaan worden omdat het dek nog heel goed vast ligt. Beitelen dus en onverstoord doorgaan en doorgaan. Inmiddels zijn ook de blokroosters uit de kuip gehaald voor een opknapbeurt en is de windpilot met zwemplateau gedemonteerd.

Ook weer leuk om aan deze klussen te beginnen.

Zeewind uit!

  1. Hallo Johan,

    Je bent goed bezig. Je teakdek maak je 2 latten smaller, ga je dan de gaten in je stalen dek dicht lassen? ben je niet bang dat je binnen brand krijgt?

    • Hoi Robert, dank voor je reactie, de gaten worden inderdaad dicht gelast. Dit is best spannend inderdaad. Weinig warmte inbrengen en goed oppassen. De isolatie binnen is brandwerend in ieder geval. Het beste kun je dit met z’n tweeën doen.

Geef een reactie