Sprayhood deel 9 Epoxy
Plaatst door:
Zeewind
Datum:
7 september 2023
Vanuit:

De verbouwingen bij zoonlief zijn achter de rug. Nu gas geven op de Zeewind, het is ook nog erg koud geweest dus veel had ik ook niet kunnen doen. Inmiddels is de kap rondom dicht en met de bandschuurmachine heb ik de rondingen aangebracht. Met een merkstift de ramen ruw geschetst maar ik ga ze toch nog iets kleiner maken. Het moet immers geen stuurhut gaan worden. De houten kap staat nog steeds los op het kajuitdak en daarom wil ik één laag epoxy aanbrengen zodat ik hem volgende week in z’n geheel van dek kan halen. Ik ga hem dan in de tuin verder afmaken.

Vrijdag bij Poly Service in Nieuwerkerk aan de IJssel geweest. Langsgaan is beter dan online je producten bestellen. Je krijgt er zeer goed advies en dat is ook veel waard. http://polyservice.nl Een zelfbouw luistert immers zeer nauw en omdat ik niet iedere week een sprayhood maak kan ik maar beter goed advies opvolgen.

Dus gewapend met glasmat 280 grms/m^2, injecteer hars, plamuur en epoxy hars en nitril handschoenen (geen latex gebruiken) verliet ik het pand.

Zaterdag de kap nogmaals helemaal geschuurd en rondingen aangebracht en nagelopen dat het overal nagenoeg gelijk loopt. Inmiddels was de zon gaan schijnen en werd de tent lekker verwarmd tot boven de 20 graden. Midden op de dag mat ik 22.3 graden. Perfecte temperatuur dus om de injecteer hars klaar te maken. 400 gram hars en 200 gram harder was ruim genoeg om de hele kap aan de buitenzijde goed in te smeren, 350 en 175 had ook al wel genoeg geweest. Beide componenten eerst 2 minuten roeren en daarna het mengsel ook 2 minuten goed roeren. Dit is langer dan je denkt. Daarna heb ik het in een verfbakje gedaan waar ik een plastic zak in gelegd had. Zo blijft het bakje schoon en kan ik het meerdere keren gebruiken. Let erop dat je goed ventileert want Epoxy lijkt reukloos maar de dampen zijn toch niet echt goed voor je. Een stofmasker helpt niet echt maar om met een gasmasker op te gaan staan lijkt ook wat overdreven maar zou wel beter zijn.

Ik heb bij deze temperatuur ca 30 minuten verwerkingstijd. Ruim genoeg om de kap overal goed in te smeren. De kajuit heb ik wel afgeplakt zodat ik geen lak raak.

Zondag na het paasontbijt was ik nieuwsgierig naar het resultaat. De hars is mooi opgedroogd en hard geworden. Oneffenheden kunnen nu met plamuur behandeld worden. De temperatuur ligt op zondagmorgen op 12 graden maar de zon is voor vanmiddag voorspeld. Anders de kachel er maar even bij om vanmiddag de plamuur aan te brengen. Dan kan ik morgen schuren en hoop dan de glasmat aan te kunnen brengen.

Omdat de kap straks van boord gaat wil ik alvast de maat meten voor de tent. Er komt aan de achterkant  van de kap een caravanprofiel. Dit heb ik gekocht bij zeildoekshop.nl in Zandvoort. (tip: als je gaat ophalen, omdat post NL maar tot 2 meter bezorgd, maak dan een goede afspraak met de eigenaar dat hij er ook echt is.) Deze strip op lengte gemaakt en om de 10 cm een gaatje geboord om het straks te monteren. Ik stook het profiel wel warm om de kromming van de kap te halen. Ik ben anders bang dat het profiel kniekt.

Er komt nu dus weer vaart in het project.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: